Jakie wino do łososia? Pełne białe wina – ogólnie rzecz biorąc, tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale komponują się z pełnymi białymi winami, takimi jak leżakowane w dębie Chardonnay, Viognier, Marsanne, White Rioja, White Burgundy i White Pinot Noir. Jednak w zależności od sposobu przygotowania i sosu, łososia można również łączyć z różowymi lub lekkimi winami czerwonymi. Najpierw omówimy charakter bezpośredniego łączenia wina z bardzo prostym łososiem, a następnie zaproponujemy kilka opcji połączeń w zależności od sosu i sposobu przygotowania. Do dzieła!
Delikatny łosoś
Zwykły, wolno pieczony łosoś jest dość miękki i delikatny. Wersja bardziej przypominająca stek może być nieco bardziej mączysta i łuszcząca się, ale w większości przypadków, jeśli zostanie odpowiednio przygotowana, należy spodziewać się, że ziarna będą bardziej miękkie i nieco mięsiste. Oto dobry przykład, jak przygotować łososia. Skomponuj zwykłego i prostego łososia z białym winem dojrzewającym w dębie lub dojrzewającym w czasie, czymś z mocniejszymi nutami cytryny Meyera, orzechów lub brulée, które dodadzą rybie pikanterii i tekstury. Z bogatszej strony, spróbuj Sonoma Coast lub Central Coast Chardonnay z Kalifornii, Viognier z Paso Robles, Rioja z Hiszpanii, starzonego w dębie Trebbiano/Chardonnay z Sycylii lub australijskiego Chardonnay z Victorii (być może Mornington Peninsula) lub Sémillon z Hunter Valley.
Wina te będą równe w bogactwie i połączą się z łososiem, tworząc pełniejszy, ogólny smak. Jeśli szukasz bardziej delikatnej pary z bardziej subtelnymi zielonymi nutami ziołowymi w winie, Vermentino z Sardynii, Sauvignon Blanc z Doliny Loary lub Chardonnay (Mâconnais) z Burgundii są dobrym wyborem. Wina z vinifera.pl te kontrastują z bogactwem łososia i działają raczej jak środki oczyszczające podniebienie.
Łosoś z czerwonym winem
Niektóre czerwone wina ( https://vinifera.pl/pl/menu/czerwone-153.html )można łączyć z bogatymi, tłustymi rybami, takimi jak łosoś. Oto sztuczka: znajdź czerwone wino o niskiej zawartości garbników, aby połączenie nie miało metalicznego posmaku. Kilka przykładów to Valpolicella blend (mieszanka głównie winogron Corvina), Gamay (nazywane Beaujolais we Francji), Prieto Picudo (z Hiszpanii) i Lambrusco (czerwone wino z Włoch). Bardzo klasycznym sposobem przyrządzenia łososia jest idealnie usmażony lub upieczony łosoś polany czymś kremowym, cytrynowym i ziołowym. Sosy w tym stylu to m.in. béarnaise, sos cytrynowo-koperkowy, sos jogurtowy z koperkiem i ogórkiem lub kremowy sos chrzanowo-kaparowy. Spróbuj: Chardonnay starzone w dębie, australijskie Sémillon.
Łosoś z chrupiącą skórą
W tym sposobie przyrządzania łososia naprawdę widać jego delikatność i fakturę przypominającą stek. Metoda ta polega na wytarciu skóry do sucha, a następnie usmażeniu łososia, skórą do dołu, na gorącej patelni z olejem roślinnym. W ten sposób łosoś staje się mięsisty i uzyskuje idealną teksturę płatków. Łosoś wędzony podawany jest zazwyczaj na tostach (może być z awokado) lub z bajglami, serkiem śmietankowym i słonymi kaparami. Sztuką w tym przygotowaniu jest wino o wystarczającej kwasowości i wyrazistym smaku, aby uzupełnić słone, rybne nuty. Najlepiej smakuje z mocnym różowym lub musującym winem.
Glazurowany łosoś (Teriyaki)
Istnieje wiele różnych odmian tego stylu, ale temat, który łączy je wszystkie razem jest użycie słodyczy (czy to brązowy cukier, sok ananasowy, agawa, lub miód), aby dać na zewnątrz czosnkowo-słodką glazurę. Rezultatem jest bogaty, delikatny łosoś z nutą słodyczy w mięsie. Kilka przepisów, które nam się spodobały to pikantne teriyaki i imbirowa glazura sojowa. Do tego zestawienia użyj wina Lambrusco.
Sushi z łososiem
Sushi z łososiem ma wyższą kwasowość niż inne dania z łososiem, dzięki octowi przepływającemu przez ryż. Wybierz czyste, rześkie białe wino jako dopełnienie tej pary. Gruner Veltliner lub Sauvignon Blanc – zwłaszcza Sancerre – to dobry wybór, dobrze sprawdzi się również wytrawne wino różowe.
Różne smaki łososia
Jeśli do łososia dodajesz odważne, pikantne smaki, świetnie pasuje do niego wino z odrobiną słodyczy. Viognier świetnie pasuje do pikantnego łososia. Pełne i aromatyczne, jest wystarczająco odważne, aby sprostać dużym smakom, a jego delikatna owocowość pięknie podkreśla pikantne przyprawy. Sauvignon blanc to wino wybierane do wielu dań z łososia, a szczególnie dobrze sprawdza się, gdy ryba jest przyprawiona świeżymi ziołami i cytryną. Z jasnymi nutami ziół i cytrusów, rześkie, kwasowe Sauvignon Blanc jest dobrym, spójnym połączeniem i naprawdę wydobędzie te smaki z Twojego dania z łososia.
Czy czerwone wino dobrze komponuje się z łososiem?
Wiele osób myśli o rybach jako o białym mięsie, które można łączyć tylko z białym winem, ale jak już zauważyliśmy, istnieje kilka naprawdę wspaniałych połączeń czerwonego wina z łososiem. Łosoś atlantycki hodowlany jest zwykle bardziej tłusty niż dziko odławiany, co dobrze współgra z mocniejszymi smakami czerwonego wina. Ogólnie rzecz biorąc, im serdeczniejsze i bardziej stekowe danie z łososia, tym lepiej komponuje się z czerwonym winem. Jeśli chodzi o wybór wina, najlepiej sprawdzą się czerwone wina o pełniejszym smaku. Łosoś jest bogatszy niż większość innych rodzajów ryb, ale nadal jest to białe mięso i mocne, pełne czerwone wina mogłyby przyćmić potrawę. Z tego samego powodu należy unikać win o wysokiej zawartości taniny.